Christelijk Kamper Mannenkoor

Door Eendracht Verbonden

© Gerwin van der Plaats - 2014
Het Christelijk Kamper Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’ is opgericht op 2 januari 1917. In de  afgelopen 95 jaar heeft het koor en slechts beperkt aantal dirigenten gehad waaronder Jan Belder in  de periode van 1947-1960 en Klaas Jan Mulder van 1960- 2008. Sinds 2009 is de jonge talentvolle  Gerwin van der Plaats dirigent van D.E.V. In al die jaren heeft het koor een breed repertoire van  gevarieerde geestelijke – en klassieke muziek mogen zingen tot Gods eer. Het koor heeft onder Jan  Belder een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Met minder dan 50 zangers nam het koor regelmatig  deel aan zangconcoursen. Zelfs in de Eredivisie werd bij menig concours de eerste plaats behaald. De  overvolle prijzenkast en het vaandel in de repetitieruimte, getuigen nog daarvan.  Bij het koor- en  orgelmuziek minnend publiek is verder grote naamsbekendheid verworven dankzij de enthousiaste  inzet van Klaas Jan Mulder. Dankzij zijn vele honderden arrangementen voor mannenkoor, die op  tientallen geluidsdragers van single, LP, CD en DVD zijn opgenomen, mag het koor zich marktleider  noemen in het mannenkoor genre.
In de jaren 70 en 80 jaren van de vorige eeuw  heeft mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’  noodgedwongen een ledenstop moeten  doorvoeren. Het maximum aantal koorleden van  160 werd gehanteerd en eventueel nieuwe  aanmeldingen kwamen op een wachtlijst. In  navolging van dit succes zijn er in het hele land  diverse mannenkoren opgericht, die de muzikale  aanpak van Mulder als voorbeeld hebben gebruikt.  De LP’s en CD’s zijn meervoudig bekroond met  goud en platina. Dit is een unicum in de wereld  van de mannenkoren. In totaal werden al meer  dan 40 CD’s uitgebracht, die ook in emigratie  landen als Canada, de VS en Australië ruim aftrek  vonden.
Op 30 april 1988 gaf ‘Door Eendracht  Verbonden’. samen met andere Kamper  koren o.l.v. K.J. Mulder in de Bovenkerk  een concert voor koningin Beatrix en de  koninklijke familie, terwijl zij op  die  Koninginnedag een bezoek aan  Kampen brachten. Het mannenkoor gaf vele concerten in  gerenommeerde zalen en bekende  kathedrale kerken in binnenland  en het  buitenland, waaronder het Concert  gebouw in Amsterdam, de Doelen en de  Laurenskerk in Rotterdam, de Grote Kerk  in Den Haag, de Dom in Berlijn, de kerk  van Zurich, de Methodisten kerk in  Londen, de Cathedraal van Canteburry,  de Eglise Madeleine en cathedrale Notre  Dame in Parijs. Concertreizen werden  gemaakt naar Duitsland, Zwitserland,  Engeland en Frankrijk. 
Met toonaangevende orkesten als het ‘Orkest van het Oosten’, diverse samengestelde strijkensembles en internationaal  bekende vocalisten waaronder Peter Baily, Patricia Madden, Adriaan van Limpt en nog vele nationaal bekende solisten  heeft het koor concerten gegeven en diverse tv- en radio optredens verzorgd. Dit jaat bestaat het mannenkoor 100 jaar en viert dat met een groot aantal concerten en een nieuwe CD “Rots der  eeuwen”. Door het enthousiasme en de muzikale veelzijdigheid van de jonge dirigent en een vernieuwde muziklale aanpak wordt het koor sterk gestimuleerd, waarbij het streven blijft om de unieke, robuuste eigen koorklank te behouden.
home biografie organist orgelconcerten dirigent nieuws agenda Cd's contact